Uitwisseling jongeren Bergrivier

In 2024 was het aan ons om jongeren uit Bergrivier te ontvangen. Van 26 maart tot en met 8 april logeerden ze in Heist-op-den-Berg bij enkele gastgezinnen. Tijdens hun verblijf gingen de Heistse jongeren samen met de Zuid-Afrikaanse jongeren op stap en verkenden ze Heist en omstreken (en diens cultuur). Maar ook tripjes naar Gent, Brussel en zelfs de Ardennen stonden op het programma. In de Ardennen kregen de jongeren volop de kans om de Belgische natuur te ontdekken aan de hand van een leuke wandeling.

Daarnaast maakten ze door middel van rondleidingen en workshops kennis met het Belgische schoolsysteem en met de verschillende focus en studierichtingen van de middelbare scholen in Heist-op-den-Berg. Vooral de technische scholen waren nieuw voor de Zuid-Afrikaanse jongeren. Deze vonden ze erg interessant. We sloten de reis af met een lekker afscheidsdiner waar ook alle gastgezinnen aanwezig waren.

Zo'n zes weken later, in mei, spraken we nog eens af met de Heistse jongeren en leerkrachten die het uitwisselingsproject hielpen realiseren. Het was een gezellig samenzijn (met frietjes :-)) waarbij we konden napraten over deze unieke ervaring en de impact ervan.