Veilig winkelen in de Bergstraat

8
mei
2020

De Nationale Veiligheidsraad besloot woensdag 6 mei dat winkels mogen heropenen vanaf maandag 11 mei. Het Relanceplan Lokale Economie van Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg beschouwt een vlotte en veilige organisatie van de heropstart van de winkels als de hoogste prioriteit.

Om ervoor te zorgen dat ook het winkelen in de Bergstraat in Heist-centrum op een veilige manier kan gebeuren en dat de veiligheidsvoorschriften (onder andere 1,5 m afstand) kunnen worden nageleefd, besliste het schepencollege om enkele belangrijke tijdelijke maatregelen in te voeren voor de inrichting van die straat. Die maatregelen moeten vooral veel meer ruimte creëren voor de voetgangers en ervoor zorgen dat tussen wachtrijen en passanten voldoende afstand  ontstaat. Op die manier wil het lokale bestuur ervoor zorgen dat burgers zo snel mogelijk vertrouwen krijgen in deze nieuwe manier van winkelen.

Om die bijkomende ruimte te creëren voor de voetganger worden langs beide kanten van de rijbaan parkeerplaatsen opgeofferd zodat het overal in de Bergstraat mogelijk blijft om 1,5 meter fysieke afstand te behouden. Er wordt bovendien enkelrichting ingesteld op de voetpaden, zodat je andere shoppers niet onnodig moet kruisen. De terrassen moeten hiervoor tijdelijk worden verwijderd. Bij de heropening van de horeca zullen zij op een aangepaste manier opnieuw worden opgesteld.

Vanaf vrijdag 15 mei zijn de toiletten in Cultuurcentrum Zwaneberg open voor winkelbezoekers in de omgeving van de Bergstraat, en dit van maandag tot en met zaterdag.

Het bestuur vraagt de burgers om de voorwaarden van afstand en hygiëne steeds nauwgezet te respecteren. Samen kunnen we werk maken van de economische heropleving van onze gemeente!

De maatregelen worden permanent geëvalueerd en bijgestuurd of aangepast waar nodig in functie van de coronamaatregelen van de federale overheid.

Ook voor het autoverkeer wordt enkelrichting ingesteld van Leopoldlei tot aan Berkenstraat. In dat enkelrichtinggedeelte van de Bergstraat is een belangrijk aantal parkeerplaatsen aan de rechterkant van de rijbaan behouden ten behoeve van minder mobiele mensen en zogenaamde runshoppers, mensen die doelgericht en snel een product komen kopen en direct terug vertrekken.

In het weggedeelte Berkenstraat tot aan Molenstraat blijft rijden in beide richtingen mogelijk. Op die manier is de parking aan het Cultuurcentrum langs beide kanten van de Bergstraat bereikbaar.

Mensen die niet gehaast zijn, kunnen er ook voor kiezen om op de randparkings te parkeren.

Er worden tot slot ook extra fietsenstallingen voorzien op verscheidene plaatsen. Voor fietsers blijft het dubbelrichtingverkeer overal behouden.

De boodschap van al deze maatregelen van het lokale bestuur is duidelijk: kom gerust winkelen in Heist, je kan dat daar doen op een (corona)veilige én comfortabele manier!

Contactinformatie