Visie

Iedereen die met opvoeding van kinderen en jongeren te maken heeft, heeft het al gemerkt: er is iets aan het verschuiven in het landschap van ouderschap, opvoeden, onderwijs en begeleiding van jonge mensen.

Woorden als afgestemd opvoeden, mild ouderschap, liefdevol begrenzen, onvoorwaardelijk ouderschap, de eerste 1000 dagen, zelfzorg... komen ons tegemoet.

Huis van het Kind Heist-op-den-Berg zet zich mee achter de visie van afgestemd opvoeden: We gaan samen op zoek naar duurzame antwoorden op je opvoedingsvragen. We kijken zonder oordeel mee naar de situatie. We kijken hoe we tot verbinding kunnen komen, maar ook grenzen te stellen. We leren om voorbij het gedrag te kijken, en een betere balans te vinden tussen korte termijn oplossingen en lange termijn opvoedingsdoelen. We leren om een andere bril op te zetten, zowel naar onze eigen kinderen toe als naar onszelf als ouder of opvoeder.

De coördinatoren scholen zich regelmatig bij, en sluiten aan bij het netwerk Afgestemd Opvoeden (www.afgestemdopvoeden.be). Inspirator hiervan is Jürgen Peeters, auteur van het boek ‘Kinderen zijn geen puppy’s. De kracht van zelfsturing in de opvoeding’.

Documenten