Vrachtwagenparkeren

Waar en hoe kan je je vrachtwagen in Heist-op-den-Berg parkeren?

Het is mogelijk om in Heist-op-den-Berg je vrachtwagen te parkeren. Dit kan bij transportbedrijf Intrabel, gelegen in het industrieterrein. Meer informatie hierover vind je op hun website.

Parkeer je je vrachtwagen op de rijbaan? Dan willen we jou er nog even aan herinneren dat je verplicht bent om bij slechte zichtbaarheid je geparkeerd of stilstaand voertuig te signaleren.

Let op: op vele plaatsen wordt de straatverlichting 's nachts gedoofd. Hou hiermee rekening als je je (vracht)wagen parkeert.

Wanneer?

Staat je voertuig stil op de openbare weg, dan moet je dat signaleren:

  • wanneer het schemert of donker is, of wanneer de openbare verlichting niet toelaat om het voertuig vanop 100 meter duidelijk te zien
  • altijd wanneer er een slechte zichtbaarheid is vanop 200 meter.

Hoe?

Voor alle motorvoertuigen (inclusief vrachtwagens, uitgezonderd tweewielige bromfietsen) gebruik je vooraan witte of gele standlichten. Achteraan gebruik je rode lichten.

Uitzondering

In sommige gevallen mag je ook andere lichten gebruiken:

  • Bij mistig weer, sneeuwval of felle regen mag je je dimlichten of mistlichten aanzetten
  • Binnen de bebouwde kom mag je je parkeerlicht aanzetten als je voertuig evenwijdig met de rijbaan staat en er geen aanhangwagen aan gekoppeld is. Je mag dan alleen het parkeerlicht aan de kant van de rijbaan gebruiken. Niet-aangekoppelde aanhangwagens mag je ook signaleren met een parkeerlicht.
  • Wanneer je de standlichten vooraan en de rode lichten achteraan om technische redenen niet kan gebruiken, mag je ook vooraan een wit of geel licht en achteraan een rood licht gebruiken. Die lichten moet je aanbrengen aan de kant van de rijbaan. 

Let op: parkeer je je (vracht)wagen op de rijbaan? Dan moet je steeds een vrije doorgang van minimaal drie meter laten. 

Wettelijke basis: Artikel 31. Gebruik van lichten bij stilstaan en parkeren - wegcode

Documenten