Warme dagen

Warme dagen zijn niet zonder gevaar. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien pieken de sterftecijfers op erg warme dagen (zoals een hittegolf). Op www.warmedagen.be vind je meer info over wat jij kan doen om problemen te voorkomen.

Overzicht drinkwaterpunten en natuurlijke koelteplekken in onze gemeente

Bij heel warme omgevingstemperaturen kunnen zich plotse problemen voordoen. Denk maar aan uitdroging, zwelling, warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Heb je bepaalde symptomen of klachten tijdens deze warme dagen? Via het overzicht van warmtegerelateerde gezondheidsklachten krijg je er meer info over, maar ook tips over wat je ertegen kan doen.

Meest kwetsbare groepen

Vooral kinderen en alleenwonende senioren zijn erg kwetsbaar tijdens warme dagen. Zij verdienen extra aandacht en zorg. Heist-op-den-Berg heeft specifieke fiches ontworpen om die groepen extra te ondersteunen. 

Professionals

Al deze acties en maatregelen kaderen in het grotere warmteactieplan. Sinds 2005 heeft België een nationaal ozon- en hitteplan. Dat plan beschrijft op welke manier de Belgische bevolking gewaarschuwd zal worden wanneer er volksgezondheidsproblemen verwacht worden in periodes van heel warm weer.

Het nationale ozon- en hitteplan bestaat uit drie fasen:

  1. de waakzaamheidsfase: die loopt jaarlijks van 15 mei tot 30 september. In die periode worden de temperaturen nauwkeurig in de gaten gehouden.
  2. de waarschuwingsfase: die fase start ten laatste twee dagen vóór het erg warm wordt. De Vlaamse overheid stuurt een nieuwsbericht uit naar organisaties die met kwetsbare groepen werken. Zo weten zij dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.
  3. de alarmfase (in beheer van de federale overheid): die fase wordt aanzien als een crisisfase en is belangrijk om extra maatregelen te kunnen (laten) nemen bovenop de maatregelen die al genomen worden tijdens de waarschuwingsfase.

Werk je als professional met kinderen of jongeren? Ook hier heeft Heist-op-den-Berg specifieke fiches ontworpen om je te ondersteunen als professional: 

Ben je nog niet ingeschreven voor de waarschuwingsmails?
Je kan dat eenvoudig doen op de contactpagina van warme dagen.

Dieren

Ook dieren kunnen het te warm krijgen tijdens warme dagen. Zorg je voor dieren? Ook voor hen hebben we enkele tips en tricks verzameld. Neem ook op huisdierinfo.be een kijkje voor meer info.

Actieplan bij warme dagen

Documenten

Externe links