Wassen van bekers

De gebruikte bekers worden ofwel op het terrein ofwel nadien gewassen.

Afwassen op het terrein

Bij aanwezigheid van een drinkwateraansluiting en waterafvoer, is een afwassysteem ter plaatse mogelijk. Een afwasplek op het terrein verhoogt de zichtbaarheid en maakt het voor de bezoekers duidelijk dat de bekers voor hergebruik bedoeld zijn.

Bereken echter eerst de volgende twee kostenplaatjes om te weten welke optie goedkoper is:

  1. Huren van groter aantal bekers (zonder tussentijdse afwas)
  2. Tussentijdse afwas + minder bekers huren

Tips en tricks

  • Kies voor het gebruik van een vaatwasser: het is hygiënischer, er zijn minder vrijwilligers nodig. Herbruikbare bekers worden minder beschadigd dan met spoelbakken met harde borstels. Deze borstels veroorzaken namelijk kleine krasjes waarin water achter blijft. Bij het in elkaar stapelen van de bekers kan dit tot schimmelvorming leiden. Ook afdrogen met de hand is niet aan te raden op locatie, dit is vaak zeer onhygiënisch. Volgende mobiele wasunits zijn te huur op de markt:
    • klein model wasunit wast 1.500 bekers/uur
    • groot model wasunit wast 7.500 bekers/uur:
  • Als je koude dranken fris wil inschenken, voorzie dan voldoende plaats om bekers die uit de vaatwasser komen te laten afkoelen.
  • Benodigdheden bij het afwassen van de bekers op het terrein:
    • Water en elektriciteitsaansluiting
    • Detergent en korven om bekers te stapelen
    • Afvalwatertank of aansluiting op riool.
  • Plaats de afwasstand naast of in de bar, zodat de bekers makkelijk kunnen circuleren zonder veel extra mankracht.
  • Na het evenement moeten de bekers volledig gedroogd worden. Dat kan op twee manieren: 
    • Eindafwas, drogen en stockeren gebeurt in eigen beheer. Een vaatwasser is hierbij een must: het drogen verloopt vlotter door de hoge watertemperatuur. Daarnaast speelt ook het hygiënische aspect mee. Idealiter worden de bekers nat gestapeld in afwaskorven en in een geventileerde ruimte gedroogd. Het is ook mogelijk deze bekers in piramidevorm omgekeerd te stapelen. Let op dat je daags na het evenement de bekers wast. Langer wachten zorgt voor een moeilijkere eindreiniging. Droog de bekers niet af met een handdoek omdat ze op die manier nooit volledig droog te krijgen zijn.
    • Eindafwas, drogen en stockeren gebeuren door een externe firma of organisatie . Als het onmogelijk is om bekers tijdens het evenement te spoelen, doordat er bijvoorbeeld geen drinkwateraansluiting aanwezig is, kies dan voor een gespecialiseerde dienstverlener om de bekers na het evenement af te wassen en te drogen.