Wat als mijn huisdier overleden is?

Mijn huisdier is overleden, wat kan ik doen? 

Een trouw huisdier verliezen is nooit makkelijk. Daarnaast krijg je met een aantal praktische vragen te maken na het overlijden van een huisdier. Een van de meest gestelde vragen waarmee het lokale bestuur geconfronteerd wordt is waar inwoners met hun overleden dieren terechtkunnen. We lijsten de mogelijkheden op. 

Hoe groot is het dier?

Wat kan en niet kan met je overleden huisdier hangt af van de grootte van het dier. Voor grotere kadavers zoals die van paarden of pony's, schapen of geiten, alpaca's,... neem je best contact op met een gespecialiseerde firma. Die kan het dier komen ophalen om het op een diervriendelijke manier te verwerken. 

Voor kleinere kadavers (kippen, katten, honden, vogeltjes,... ) zijn er meer mogelijkheden.
Je kan terecht bij een dierenarts. Die kan het lichaam van het dier bewaren op een gekoelde plaats vooraleer een erkend ophaler het naar naar het crematorium brengt.
Je kan je overleden huisdier ook zelf rechtstreeks naar een gespecialiseerd crematorium brengen.
Verder behoort een dierenbegraafplaats tot de mogelijkheden, maar op vandaag is er in onze gemeente geen dierenbegraafplaats. De mogelijkheden daarvoor zullen nog worden onderzocht.

Wanneer mag ik mijn dier in de tuin begraven? 

Misschien geef je je dierbare huisdier graag een plekje in je eigen tuin? Dat kan. Kleinere kadavers mag je ook in de tuin begraven. Je moet dan wel enkele richtlijnen volgen. Kijk dus eerst even na of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het dier mag niet gestorven zijn door een besmettelijke ziekte (vraag dit na bij je veearts)
  • Het dier mag niet meer dan 10 kg wegen
  • De grond mag niet klei- of leemachtig zijn 
  • De put waarin je je dier begraaft moet minstens een halve meter diep zijn
  • Het dier mag niet begraven worden in plastic of een andere slecht afbreekbare verpakking. Kies bij voorkeur een biologisch-afbreekbare zak 
  • Het dier mag niet begraven worden op het openbaar domein
  • Je tuin is eigendom van jezelf (geen huurwoning)

Externe links