Woonkwaliteit

Wat is een woning?
Elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande is een woning. Dat kan zowel een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement, studio,...) als een niet zelfstandige woning (kamer, kot,...) zijn.

Waaraan moet elke woning voldoen?
Volgens artikel 5 van de Vlaamse Wooncode moet elke woning in Vlaanderen voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- of woonkwaliteitsvereisten. Dit zijn minimumnormen.

De belangrijkste zijn:

  • minimale voorzieningen als keuken, toilet, bad of douche, gootsteen en drinkbaar water;structurele stabiliteit van het gebouwveiligheid van trappen en aanwezige installaties (gas, elektriciteit, verwarming)

  • geen vochtproblemen

  • mogelijkheid tot veilige en voldoende verluchting en natuurlijke verlichting

  • vrij toegankelijk.

Heb je woningkwaliteitsproblemen?
Breng dan in de eerste plaats de eigenaar van de woning of verhuurder op de hoogte van de gebreken. Dit doe je best via aangetekend schrijven. 

Komt er geen oplossing voor het probleem dan kan je de burgemeester verzoeken de administratieve procedure tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring op te starten. Welke stappen je best onderneemt kan je hier terugvinden.

Contactinformatie